Det mangler ikke på advarsler fra ekspertene. De mest dramatiske påstandene er at strømnettet i Norge kan slukkes med et tastetrykk av en ondsinnet inntrenger.

«Når systemer er koblet sammen og mot Internett, vil det være angripers fantasi, kompetanse og motivasjon som setter grenser. Det er nærmest umulig å beskrive alle mulige situasjoner,» skrev SINTEF i sin rapport til NVE i 2012.

– Bryteren i måleren er et av de store risikomomentene – fordi den kan fjernstyres og er koblet med kommunikasjon mot et sentralt system,utdyper Espen Kåsin, direktør for energi i it-selskapet Embriq.

Enkelt å hacke strømmåleren

Innen 2020 skal samtlige av de rundt 30 millioner husstandene i Storbritannia få automatiske strømavlesere.

To måter
Nå frykter ekspertene at folk skal kunne greie å manipulere målerne, slik at de kan jukse med strømregningen.

– Det er to måter å hacke disse målerne på. Den ene måten er å manipulere data når de sendes via mobilnettverket. Den andre er å hacke maskinvaren ved å åpne boksene og tukle med dem, endre fastvare (firmware, journ.anm.) og fjerne de kryptografiske nøklene, sier sikkerhetskonsulent Eireann Leverett i selskapet IO Active til BBC.

NRKs hackerekspert måtte «jukse litt» for å trenge seg inn i «Norges smarteste hjem»

Magnus Ognedal, vinner av TUs kåring «Norges smarteste hjem», fikk nylig besøk av NRK og hackerekspert Chris Dale i Netsecurity hjemme i Stavanger.

De forsøkte å trenge seg inn i huset hans. Resultatet vises på NRKs «Forbrukerinspektørene» (FBI) onsdag kveld, og kan strømmes på NRKs nettsider.

Her vises det hvordan Dale sitter i en bil utenfor huset og tilsynelatende hacker seg inn i huset.

– Det er et par ting vi som angripere ofte kan belage oss på å få gjort. Og det har ført til at vi har klart å koble oss på dette nettverket og fått tilganger man ikke skal ha, sier Dale i innslaget.

Besøk i dag : 1
Besøkt totalt: 185718